Норвежката Марит Бьорген стана най-успешният състезател в историята на зимни олимпиади, след като спечели осма титла и рекорден 15 медал в кариерата си днес в Пьонгчанг.

37-годишната Бьорген завоюва пето отличие в надпреварата по ски-бягане в Пьонгчанг 2018, след като взе златото в масовия старт на 30 километра класически стил, последен старт на олимпиадата. Така тя вече има общо 15 медала, 8 от които златни, както и 4 сребърни и 3 бронзови. 

Бьорген се изравни по завоювани златни отличия с Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия, биатлон) и с Бьорн Дели (Норвегия, ски бягане), но оглави вечната ранглиста с общо 15 медала от зимни олимпиади.

Норвежката финишира с почти две минути аванс пред втората Криста Пармакоски (Финландия). Това беше последен олимпийски старт в кариерата на Бьорген, която на 21 март ще навърши 38 години.

"Това е невероятно. Да завърша моята последна олимпиада по този начин е страхотно. Аз дойдох тук, надявайки се на един индивидуален златен медал и знаех, че е възможно да го спечеля на 30 километра. Беше невероятно състезание за мен", каза норвежката.

"Това е моята последна олимпиада, а това е страхотен завършек. Всичко беше перфектно днес", заяви Бьорген пред TVNorge.

Тя получи поздравление от друга норвежка легенда в зимните спортове - Оле Ейнар Бьорндален. "Поздравления! Ти си страхотен човек и скиор. Гордея се, че съм норвежец", заяви биатлонистът.

Бьорген има в кариерата си също 18 световни титли и 112 победи за Световната купа.

"Когато се замисля за всичко, което съм направила - невероятно е. Имам една забележителна кариера. Това е последната ми олимпиада и да приключа по този начин е страхотно", добави Марит Бьорген.

Бьорген за първи път участва на олимпийски игри в Солт Лейк Сити 2002 и спечели сребро с щафетата на 4 по 5км, а 16 години по-късно завършва кариерата си с общо 15 медала от зимни олимпиади. Тя е сигурна, че няма да участва на игрите в Пекин след четири години.

"Това беше последното му олимпийско състезание, не можеше да приключа по по-добър начин. Ще карам ски до края на сезона и след това ще обмисля какво ще правя следващата година", добави норвежката.

"Беше ми трудно да мисля за това, че ще постигне нещо историческо. По-важното за мен беше да направя добро състезание. Имаше много различни чувства в мен в последните стотина метра. Изключително съм щастлива! Трудно ми е да проумея всичко, което постигнах от Солт Лейк Сити до сега. Невероятно е", заяви Бьорген. 

Норвежката изравни също и рекорда от пет спечелени медала от една и съща олимпиада, което е постигано от 10 спортисти до момента, включително и от нея за пръв път през 2010 година./БТА