Швеция победи Финландия с 3:1 (1:0, 0:1, 2:0) в последен мач от груповата фаза на олимпийския турнир по хокей на лед при мъжете. С успеха шведите спечелиха първото място в група "С" и си осигуриха класиране директно за четвъртфиналите.

Загубата пък остави Финландия на второ място в групата и така скандинавският тим ще трябва да играе с домакините от Република Корея в осминафинален плейоф. Двата отбора направиха много равностоен мач, който бе решен в самия му край.

Шведите откриха резултата в 15-ата минута на Антон Ландер, докато Йонас Кемпайнен изравни за Финландия в самото началото на втората третина. Патрик Закрисон отново изведе Швеция напред в резултата в 49-ата минута на мача, а пет секунди преди края на редовните 60 минути Оскар Мьолер оформи крайното 3:1 на празна врата.

В другия двубой от вечерната сесия олимпийският шампион Канада победи с 4:0 (1:0, 1:0, 2:0) домакините от Република Корея. Кристиан Томас, Ерик О'Дел, Максим Лапиер и Гилбърт Брюле бяха точни да "кленовите" листа, които имаха тотално надмощие в мача.

Успехът позволи на канадците да завършат на второ място в група "А" със 7 точки и така да се класират за четвъртфиналите като най-добър втори отбор, където ще очаква победителя от мача между Финландия и Република Корея.

В другите осминафинални двойки Словения среща Норвегия, САЩ е със Словакия, докато победителят от мача между Германия и Швейцария ще играе с Швеция в четвъртфиналите.